Corten-Çelikten Yapılan Çanakkale Anten Kulesi Dünya Basınında

Türkiye'de inşa edilen döngülü Corten-çelik yayın kulesi Çanakkale Anten Kulesi tasarımıyla şaşırtıyor.

çanakkale anten kulesi Çanakkale, Çanakkale Anten Kulesi, popüler çanakkale anten kulesi

Hollandalı stüdyolar IND [Inter.National.Design] ve Powerhouse Company, çevredeki bir ormanla kontrast oluşturmak için Corten çeliğinden yapılmış bir yayın ve gözlem kulesi olan Çanakkale Anten Kulesi’ni tamamladı.

IND [Inter.National.Design] ve Powerhouse Company, Çanakkale, Türkiye’de bulunan döngülü binayı mevcut bir orman yolunun devamı olacak şekilde tasarladı. Multimedya ve telekom yayın anteninin yanı sıra sergi alanları, dinlenme tesisleri ve bir gözlem güvertesi de barındırıyor. 3.000 metrekarelik bina Corten çeliğinden yapılmıştır. Stüdyolar, malzemeyi hem rengi hem de hava koşullarına dayanma kabiliyeti nedeniyle seçti.

IND [Inter.National.Design] ortağı Arman Akdoğan, “Projenin ana malzemesi, dış mekan heykellerine uygunluğu ve doğal pas rengi nedeniyle Corten çeliğidir. Corten veya aşındırıcı çelik, havaya maruz kaldıktan sonra kararlı, pas benzeri bir görünüm geliştiren bir çelik alaşımı türüdür.” dedi.

“Bu kaplama, atmosferik korozyonu önleyen koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Rustik ve antik görünümü, yeşil ormanla harika bir kontrast sunuyor ve Çanakkale’nin uzun tarihini yansıtıyor.”

Çanakkale Anten Kulesi’nin corten-çelik tasarımı meraklandırıyor

Kulenin alanı kısmen hizmet dışı bırakılmış bir askeri kompleksle kaplıydı, bu da tasarımın kıvrımlı yolunu bilgilendirmeye yardımcı olan katı arsa sınırlarına sahip olduğu anlamına geliyordu. Çanakkale Anten Kulesi’nin ortak alanları, beton bir yeraltı sığınağı içinde yer alan teknik alanlardan ayrılmıştır. Yayın kulesi, orman yolunu devam ettiren ve ahşaptan yapılmış, yürünebilir bir çatıya sahiptir.

Stüdyolar, yapının çoğunu yükselterek, peyzajın “kesintisiz akmasına” ve minimum ayak izi bırakmasına izin verecek bir bina yaratmayı amaçladı. Akdoğan, “Sitenin güzelliği, Çanakkale Boğazı’na bakan bir tepe ormanı, manzara ile yakından bağlantılı bir mekansal deneyim yaratılmasına ilham verdi; geleneksel bir anten kulesi tasarımından çok uzak.” dedi.

Binanın ziyaretçileri, bir kule şeklinde gökyüzüne doğru “ateş etmeden” önce, bina yerden yükselirken ziyaretçi merkeziyle birleşen orman yolu boyunca yürüyor. Powerhouse Company’nin kurucu ortağı Nanne de Ru, “Genel bir programı (potansiyel olarak tehlikeli) bir radyo kulesiyle birleştirmek zordu, ancak bulmacayı tek bir hareketle çözdük” dedi.

Stüdyolar, kuleyi tasarlamak için uluslararası bir yarışmayı kazanarak, Özer/Ürger Architects ile Snøhetta’yı, ikincilik ödülünü alan Battle Mccarthy ve üçüncü olan AL_A gibi firmaları geride bıraktı.

Exit mobile version